Tandoori csirke chapatival
Attila 2007.05.11. 14:36
Franciaorszg utn kelet fel vettem az irnyt. Amikor az india lny szletsnapjn voltunk kivl indiai teleket ettnk. Ezen felbzdulva ksztettem el egy klasszikus indiai telt.
Szksges alapanyagok a felhasznls sorrendjben:
A csirkhez:
Csirkemell (vagy brmilyen mr rsz, ez lehet comb, vagy szrny is), natr joghurt, tandoori fuszerkeverk
Chapatihoz: Liszt, vz
Fott rizs
Az tel elksztese nem nehz, viszont hosszabb eloksztst ignyel. A csirkemelleket kockzzuk fel. A natr joghurtot keverjk ssze a fuszerkeverkkel. A legegyszerubb, ha ezt a keverket vsroljuk meg, mert amgy, ha magunk csinlnnk olyan fuszerekre lenne szksgnk, amibol meg kne vennnk egy zacskval, viszont maghoz az telhez nem kell tbb csak kt csipet. Szval ha nem akarunk 2-3 naponta tandoori csirkt enni, addig mg el nem fogynak a fuszerek, akkor az elore sszelltott keverk a legjobb vlaszts. A fuszeres joghurttal keverjk ssze a hst. Tegyk hutoszekrnybe egy jszakn t.
A kvetkezo lps a chapatti tsztjnak az elksztse. Ennek is szksge van kb. 2-2,5 ra pihensre, teht ezt is kezdjk el idoben.
Mivel nincsen mrlegem ezrt csszben adom meg. Mindegy mekkora a cssze, vagy bgre az arny a fontos. 2,5 cssze liszthez 1 cssze szobahomrskletu viz szksges. Azonban ez sem pontos, mert fgg a liszt minosgtol is. Teht mikor gyrjuk a tsztt eloszor csak a fele vizet adjuk hozz utn pedig fokozatosan, mg el jl formlhat masszt nem kapunk. Tegyk flre s pihentessk a tsztt.
Mikor letelt az ido, lisztes kzzel ksztsnk kb. dinagysg gombcokat. Nyjtsuk ki oket a kvetkezokppen: Lisztezett deszkn kzzel laptsuk el a tsztt. Egy vkony sodrfval pedig krkrsen haladva, tbbszri forgatssal nyjtsunk egy kb. 10 cm-es korongot. A legjobb sodr ehhez, ha egy fakanl fejt levgjuk a nyelvel sodrunk. Prbljuk gy csinlni, hogy a kzeptol sodrunk kifel. Csak az elso nehz a tbbi mr utna knnyen megy. A kinyjtott korongokat a tenyernkre tve tegyk a felhevtett serpenyobe, mindenfle zsiradk nlkl. Mikor a felso fele ttetszov vlt, fordtsunk egyet rajta. Nhny msodperc mlva elkezd felpposodni a korong ekkor fordtsunk rajta mgegyet. Ezutn teljesen felfvodik, mg egy utolst fordtsunk rajta s mr kszen is van. Ha elkapjuk a ritmust, akkor az a legjobb, hogy mikor sl az egyik a kvetkezot mr nyjtjuk is s gy tovbb.
A chapati elkszlte utn, fozzk meg a rizst. A bepcolt hst kevs olajon egy serpenyoben sssk meg.
A chapatira csepegtethetnk egy kis gh-t is, ami nem ms, mint az rjtl megfosztott vaj. Ezt gy kszthetjk el, hogy vajat addig hevtnk egy serpenyoben, mg ki nem vlik belole egy fehres folyadk.
Az tel receptje hossznak tunik, de nem nehz elkszteni, viszont isteni!
J tvgyat!
|