Francia hagymaleves
Attila 2007.05.11. 13:08
Elorebocstom, hogy ez nem az eredeti recept. Igazsg szerint ugyanezzel a nvvel mr tbb leves varicival is tallkoztam. Mivel ez az tel a csald egyik kedvence, ezrt hossz idon keresztl ksrleteztem vele, mg ilyen lett.
Szksges alapanyagok a felhasznls sorrendjben:
Prhagyma, vrshagyma, lilahagyma, vaj, s, fehrbors, vegeta, liszt, fozotejszn, toastkenyr, sajt
Szmomra a hagymaleves olyan, mint egy j halszl. Minl tbbfle hagymt hasznlok hozz annyival finomabb lesz. A halszlnl ez a halfajtk sokasgra igaz.
Az arnyokat tekintve 2-3 kzepes prhagymhoz, 2-2 kzepes fej vrs s lilahagymt rdemes hasznlni. A hagymkat megtiszttjuk, megmossuk. A prhagyma zld rsznl gyakran elofordul, hogy a lazbb rtegek kztt sok a por erre oda kell figyelni. Vgjuk szeletekre mindhrom fajtt. Egy lbosban felhevtjk a vajat, majd hozzadjuk a hagymkat, de ne az egszet, tegynk flre belole egy keveset. Eros tuzn pirtsuk, kzben le is fedhetjk. Le nem ghet, mert annyi nedvessg tvozik az alapanyagbl a hohats miatt. Mikor egy kicsit mr sszeesett, zestsk sval, fuszerezzk fehrborssal s hintsk meg vegetval. Nhny perc elteltvel szrjuk meg a lisztet, Tbbszr forgatva addig pirtsuk, mg a liszt fehr szne el nem tunik, teht el nem kezd feloldodni. ntsk fel annyi vzzel, amennyi ellepi. Lass tuzn, fedo alatt fozzk addig mg a hagyma mr elveszti eros zt, de mg rss marad. Vegyk le a tuzrol a lbost. Hagyjuk hulni egy kicsit, majd utna botmixerrel mixeljk ssze az egszet. Ezutn helyezzk vissza a tuzhelyre, majd adjuk hozz a tejsznt. Forraljuk ki s kstoljunk utna. A flretett hagymt egy kevs vajon serpenyoben pirtsuk le, majd keverjk a levesbe.
Szemlyenknt egy-egy szelet kenyeret pirtsunk meg, majd tegynk a tetejkre szeletelt sajtot. A forr levest merjk mlytnyrba s tegyk a tetejre a sajtos pirtsokat. (A fnykpen lvo leves illusztrci, technikai okok miatt nem egyezik meg a fenti recepttel!)
Ha utnaszmolok ehhez a vgleges recepthez kb. 10-15 prblkozs utn jutottam. Remlem mindenkinek annyira fog majd zleni, mint nekem!:)
J tvgyat!
|