Sertskaraj gombs barnamrtssal
Attila 2007.04.18. 15:11
Ehhez az telhez a legtbb idot ignylo kiegszto a mrts. Azonban nhny trkkel sokkal gyorsabban is vgezhetnk. Ne lepodjnk meg a hozzvalkon, rossz nyelvek azt is mondjk, hogy a szakcs akkor kszt barnamrtst, ha ki akarja takartani a hutobol a maradkot. :)
Szksges alapanyagok a felhaszls sorrendjben:
Leveskocka, olaj, kristlycukor, paradicsompr, babrlevl, egszbors, kmny, alma, gomba, lekvr, vaj, liszt, vrsbor, sertskaraj, rizs
Legeloszr a mrtst ksztjk el. Tudom, hogy nem gy kszl az igazi barnamrts, de ezzel a mdszerrel mg mindig jobb, mintha porbl csinlnnk, mint ahogyan sok tteremben s 3 ra helyett 1 ra alatt ksz van.
Egy leveckockt felforralunk kb. 1 liter vizben. Az almt meghmozzuk, csak a hjra lesz szksgnk. A hst meg lehet enni reggelire, joghurttal. A gombt megmossuk, a kalapot elvlasztjuk a szrtl. A kalapot szeletekre vgjuk. Egy nagyobb lbosban felhevtjk az olajat, majd a kristlycukrot karamellizljuk. Hozzadjuk a paradicsomprt (ha ppen az nincsen otthon, akkor lehet ketchupot is hasznlni) s azt is lepirtjuk. Felntjk az alaplvel. Fuszerezzk babrlevllel, egsz borssal, kmnnyel, belekeverjk a megtiszttott alma hjt a gombaszrakat s a lekvrt. Alacsony lngon kb. 1 rn t fozzk. Ezt a mrtsalapot, leszurve tovbbi mrtsok elksztshez is felhasznlhatjuk.
A szeletelt gombt vajon megproljuk, majd rszurjk a barnamrts alapjt. Szraz rntst ksztnk, ami annyibl ll, hogy lisztet mindenfle zsiradk nlkl egy serpenyoben, gyakori kevers mellett barnra pirtunk. A barnalisztet rszrjuk a mrts tetejre, de nem keverjk el. Vrjuk meg mg belefo a mrtsba a liszt. Legvgl adjunk hozz vrsbort. Forraljuk ki az alkoholt s mr kszen is van a mrts.
A sertskarajokat zestjk sval s fedo alatt sssk puhra.
Kretknt prolt rizst adjunk hozz.
A mrts elksztse sokkal bonyolultabban hangzik, mint amennyire nehz. rdemes belevgni, mert nagyon sokfle telt kszthetnk el vele, legyen az serts, vagy marhahs.
J tvgyat!
|