Parmeznsajtos tojsparadicsom
Attila 2007.04.11. 19:05
Amikor az USA-ban dolgoztam ebbol az telbol rengeteget ksztettem. Nemcsak vegetrinusoknak! n is nagyon szeretem, pedig ragadzknt mindig a hsos teleket rszestem elonyben, de most ezt mindenkinek merem ajnlani.
Szksges alapanyagok a felhasznls sorrendjben:
Olvaolaj, paradicsom, paradicsoml, s, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregno, fehrbor, padlizsn, s, liszt, tojs, zsemlemorzsa, olaj, parmeznsajt
Legeloszr elksztjk a paradicsommrtst. Persze ezt is megvehetjk a boltban. Ha az utbbit vlasztjuk, akkor az vegeset vlasszuk, mert a konzervnek kellemetlen mellkze lehet.
A paradicsomnak csak a hst hasznljuk fel. Ehhez el kell tvoltani a hjt s a magokat. Egy lbosban forraljunk vizet. Mikor bugyog, szrjuk villra egy paradicsomot s egy kssel vgjuk be a hjt. Tartsuk bele a forr vzbe. Kb. egy perc mlva a hj elkezd levlni a paradicsomrl. Innentol kezdve mr egyszerubb megpucolni az egszet. A meghmozott paradicsomot flbevgjuk s eltvoltjuk a magokat belole, majd a hst kockkra vgjuk.
Hevtsk fel az olajat, majd adjuk hozz a paradicsomot s a paradicsomlevet. Egy forrals utn adjuk hozz az zestoanyagokat s a fuszereket. Forraljuk be a mrtst, a legvgn pedig adjuk hozz a fehrbort. Kstoljuk meg, ha tl savanynak talljuk akkor ebben az esetben a legjobb destoszer a felre beforralt almal. Adjunk hozz annyit, hogy megmaradjon a piknssga, de ne legyen des.
A padlizsnt hmozzuk meg. Van aki ehhez fakst, vagy muanyagkst hasznl, hogy ne barnuljon meg. Az n tapasztalatom szerint, ha az ember nem alumniumkst, hanem rozsdamenteset hasznl, akkor nem barnu meg a padlizsn. Persze azrt nem rt gyorsnak lenni. A megtiszttott zldsget vastagabb szeletekre vgjuk. Szzuk, majd egyenknt lisztbe, tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk, bundzzuk a szeleteket. Kevs olajban mindkt oldalukat megstjk.
Egy tnyrra tesznk 3-4 szelet padlizsnt, megntzzk a paradicsommrtssal s a tetejt meghintjk parmeznsajttal.
Nagyon laktat tel, kettonkre elg volt egy padlizsn.
J tvgyat!
|