Tonhalas-paradicsomos tszta
Attila 2007.04.02. 10:36
Jucus tletn felbuzdlva tettem fel ezt a rszt. Ez az elso bejegyzsem, ebben a tmban. Ezentl, ha lehet mindennap fel fogom tenni, hogy ppen aznap mit foztem. Fnykpet is teszek fel az elkszlt fogsokrl. Igyekszem minl egyszerubben megfogalmazni a dolgokat, hogy mg azoknak is rheto legyen, akik eddig a rntotta s a vajas kenyr elksztsre specializltk magukat.
Szksges alapanyagok felhasznlsi sorrendben:
Vaj, fokhagyma, konzerv tonhal , paradicsommrts, s, bors, bazsalikom, tszta, sajt
Tegyk fel a tsztavizet egy lbosban a tuzhelyre, nhny csepp olajjal. n csak akkor szoktam beletenni a st, mikor mr forr, mert szerintem gy jobban felolddik. Mikor mr lobog, tegyk bele a tsztt a vzbe, ehhez Penne-t szoktam hasznlni. A mennyisget mindenki ksrletezze ki maga. n mindig egy-egy markkal teszek minden szemlyre, igaz nagy markom van, s mg egyet az ednynek, ahogy az angolok teszik a tealevelekkel. Lobog vizben fozzk s gyakran kavarjuk meg. n "aldante" szeretem a tsztt, ami azt jelenti, hogy nem teljesen puha. Ezt gy rhetjk el, hogy a tszta csomagolsn lvo fozsi ido lejrta elott kb. 3 perccel lekapcsoljuk a lngot s lefedjk a tsztt a fozsi ido lejrtig. Ezutn leszurjk s hideg vzzel lebltjk.
Egy msik lbosban hevtsk fel a vajat. Hangslyozottan vajat rdemes hasznlni, mert a margarinnak magas a vztartalma s ettol inkbb a beletett anyagok fonek s nem pirulnak. Adjuk hozz a finomra vgott fokhagymt. A megtiszttott fokhagymt a legegyszerubben gy tudjuk finomra vgni, hogy egy deszkn a ks lapjval laposra prseljk, ettol szlaira hasad, majd a szlakra merolegesen felaprtjuk. Piritsuk a hagymt nhny percig, majd jhet a tonhal, lehetoleg ne olajos legyen, hanem amit a sajt pclevben rulnak, ez egy kicsit drgbb, de sokkal zletesebb. A halhsra jhet egy kevs s, de ezzel vigyzva, mert a tengeri hal eleve ss, fehrbors (jobb, ha fehr, mert kmletesebb a gyomornak s a hal karakterhez jobban illik), illetve bazsalikom. Majd legvgl hozzadjuk a paradicsommrtst, annyit, hogy legyen boven leve. Az egyszerusg kedvrt a boltban vsrolt mrts is megteszi, persze az igazi az lenne, ha magunk ksztennk. Forraljuk ssze mrtsunkat, kstoljuk utn s ha szksges, zestsk, fuszerezzk jbl.
Befejezsl egy nagyobb serpenyoben hevtsnk fel egy kis vajat, majd tegyk bele a tsztt s forgassuk t nhnyszor. Adjuk hozz kb. a mrts felt, hogy egy kicsit bevonja a Penne-t.
Tlaljuk lapostnyrra, tegynk a tetejre 2-3 evokanl mrtst pluszban, majd szrjuk meg reszelt sajttal. Dsztsnek hintsk meg finomra vgott, szrtott petrezselyemmel.
Remlem zleni fog az tel, amit annyi ido alatt el lehet kszteni, mint amennyi ido alatt elolvassa az ember ezt a receptet!:)
J tvgyat!
|